BRONS LATEN GIETEN BIJ

AMBACHTELIJKE BRONSGIETERIJ DE CLERCQ-GINSBERG

Bij Kunstgieterij De Clercq-Ginsberg in Oostakker kan u brons laten gieten volgens de traditionele ambachtelijke technieken en dat voor diverse toepassingen. Bronzen kunstwerken, naamplaten, gedenkplaten, monumenten, juwelen, prototypes en designmeubels zijn maar enkele van de talloze mogelijkheden.

Brons gieten is een behoorlijk intensief proces waarbij hard labeur en precisiewerk elkaar voortdurend afwisselen. Eeuwenlang al worden de ambachtelijke art casting technieken van generatie op generatie overgedragen. Ook bij Kunstgieterij De Clercq-Ginsberg, waar passie, geduld en ervaring al jarenlang centraal staan.

Kom een kijkje nemen in ons atelier!

Kunstenaars zijn meer dan welkom om de volledige transformatie van hun bronzen kunstwerk persoonlijk mee te maken en ook het grote publiek kan na afspraak of tijdens bepaalde gietmomenten een kijkje komen nemen. Op onze Facebook pagina kan u ontdekken wanneer we brons gieten.

BEZOEK ONZE FACEBOOK PAGINA!

Brons laten gieten volgens de regels van de kunst

Ceramic shell én cire perdue

Bij kunstgieterij De Clercq-Ginsberg kan u brons laten gieten volgens de ceramic shell techniek of de verloren was methode, de zogenoemde fonte à la cire perdue. Beide ambachtelijke art casting technieken werden  van vader op zoon en van meester-gieter/meester-mouleur op leerjongen overgedragen. Onze eeuwenoude ambacht wordt namelijk niet op de schoolbanken, maar al doende aangeleerd!

Liefst de klassieke 90/10 bronslegering

We werken bij voorkeur met de klassieke 90/10 brons legering. Het gietproces voor deze legering met 90% koper en 10% tin is wel iets uitdagender dan bij de populaire industriële siliciumbrons legering zonder tin, maar het kwaliteitsverschil is niet te onderschatten. Dankzij de relatief zachte textuur kunnen we 90/10 bronswerk veel fijner afwerken en deze legering laat zich ook goed patineren. Ook de typerende, intense geelrode bronskleur blijft ons charmeren.

We steken onze voorkeur voor deze 90/10 legering niet onder stoelen of banken, maar de keuze is aan u. U kan namelijk ook op aanvraag andere legeringen zoals aluminium, zilver en messing of silicium brons laten gieten.

Het hele proces in eigen huis

 • voorbereiden negatiefmal en verstevigende steunmal
 • giet- en luchtkanalen en verstevigingen aanbrengen
 • inkapselen van wassen model in vuurvast materiaal
 •  was wegsmelten ,opvangen en recycleren
 • bij ca. 1.200 °C brons gieten in de uitgeholde mal
 • verwijderen van refractaire cilinder omkapseling
 • resten en vervuiling verwijderen via zandstralen en waterstralen
 • ciseleren (gietkanalen en bramen verwijderen, lassen en textuur aanbrengen volgens origineel model)
 • bronzen beeld polieren en patineren in gewenste kleur

Waarom brons laten gieten bij Kunstgieterij De Clercq-Ginsberg?

 • zowel ceramic shell als cire perdue en zandtechniek
 • voorkeur voor 90/10 brons legering
 • erkende ambacht door de overheid
 • ook zilver, messing en aluminium, smeedijzer, gietijzer en meer

Ook brons restauratie en metal coatings!

U kan brons laten gieten voor nieuwe kunstwerken, maar ook herstellingen en restauratie van beschadigde bronzen beelden kan u aan ons toevertrouwen!

KUNSTRESTAURATIE

Wel graag de typerende luxe uitstraling van brons, maar niet ten koste van het gewicht, de productiesnelheid of de prijs? Met onze metal coatings is dat allemaal perfect mogelijk.

METAL COATINGS